Migraine.

Iedereen kent wel iemand met migraine. Sommigen hebben er helaas zelf last van. Iedereen kent ook wel iemand die al van migraine spreekt bij een gewone vervelende hoofdpijn.

Ik heb een kind met migraine. Het kind is vier. Gelukkig beperkt het zich voorlopig tot een aanval om de drie maanden ongeveer, maar dan is het echt heftig. Hij staat doodnormaal op en speelt, kwebbelt, eet. Dan uit het niets zegt hij: ‘ik heb hoofdpijn’ of valt hij op zijn knietjes en zegt: ‘ik ben duizelig’. Ik het tweede geval is me meteen duidelijk hoe laat het is. In het tweede durf ik wel eens te twijfelen. Ik wil niet naar school kan veel betekenen: precies wat hij zegt of ook dat hij zich echt niet lekker voelt en daarom niet wil gaan. Duidelijkheid krijg ik elke keer op dezelfde manier, namelijk als hij begint te braken.

Vandaag was dat net nadat ik hem had neergelegd en dus hing hij volledig vol. Hem rechter zetten om de boel wat schoon te maken, zorgt alleen voor een nieuwe golf. Lastig dus. Vandaag was het zo erg, dat ik hem naar de douche droeg. Hij braakte nog eens voor en nog eens na, gelukkig in een kom deze keer.

Hij smeekt me om het licht uit te doen of de gordijnen te sluiten. Als ik aan de telefoon ben, zie ik aan zijn gezicht dat mijn gebabbel hem pijn bezorgt. Daarna ligt hij dan muisstil in de zetel en slaapt. Lang. Soms is het daarna beter, soms ook niet. Soms accepteert hij pijnstilling in de vorm van ee suppo en soms ook niet. Hij is te groot om het te kunnen forceren, maar te klein om te vatten dat dat hem echt gaat helpen, ook al is het onprettig.

Na een tijd komt dan de vraag om tv te mogen kijken. Dat is dan het begin van beterschap. Hij ligt dan nog steeds roerloos in de zetel, maar blijft toch wakker en probeert te focussen. Dan vraagt hij wat drinken. Ligt nog wat verder. Wil niet eten. Of toch, maar na een hapje geeft hij het al op.

De laatste keer was hij al een stuk beter toen de echtgenoot thuiskwam. Hij was helder en vrolijk, maar kon niet rechtstaan en wilde niet eten. Wij besloten toch maar ons avondeten te verorberen en hij zou wel blijven liggen. Tot hij 10 minuutjes later plots letterlijk rechtsprong, naar ons gelopen kwam en zei: ‘Het is over. Ik kan terug stappen en ik wil NU eten, want ik heb wel honger.’ Wij staarden hem verbijsterd aan, maar de rest van de avond was alles dan ok.

Op zo een mirakelmoment wacht ik momenteel. Er is al terug wat leven in dat venteke, maar hij raakt nog niet uit de zetel en is nog niet verder geraakt dan een half glaasje water en een droog koekje. De laatste keer overgeven is al wel enkele uren geleden.

Ik hoop en bid en smeek. Er zou iets minder dan 50% kans zijn dat dit overgaat rond zijn zesde. Indien niet, krijgen we een migrainepatiënt. Ik kan me niet voorstellen dat zij die er al zo vroeg last van hebben uiteindelijk gaan stranden op een aanval of twee per jaar (zoals ikzelf). Bij mij is het zo zelden, dat ik er in mijn levensstijl geen rekening mee hoef te houden. Als je steeds voor voldoende rust moet zorgen, voor de juiste voeding, voor weinig stress, … dan wordt het allemaal minder evident. Zeker als je nog moet opgroeien. Ik leef dus op hoop… en zet intussen de zevende aflevering van hetzelfde schrale kinderfeuilleton op voor hem en leg een laken op hem als hij dat vraagt. Leg zijn kussen goed. Draag hem naar zijn potje. Breng speelgoed waar hij uiteindelijk toch niet mee speelt.

Mijn kind is vier en heeft migraine. Dat is niet goed voor een moederhart.

Advertenties

3 gedachtes over “Migraine.

  1. Dat moet inderdaad veel pijn doen aan je moederhart. Ik vond het al zo zielig van het alleen maar te lezen. Bij mij is het pas begonnen rond mijn 18e, ik kan me niet inbeelden wat het moet zijn als je dat als kind al moet trotseren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s